This Is Not A Food Blog

No, really, it isn’t. I might be blogging about food every now and then (though not so regularly anymore the last couple of months) but that doesn’t make this a food blog. After all, I don’t write my own recipes, I don’t take fancy pancy Instragram pictures of my creations, and I definitely don’t make exciting dishes. On the contrary – the type of thing you find on this blog is more on the level of Simple Smoothie and Ice Coffee.

However – I think today I will actually surprise you with a (for my standards) culinary masterpiece. The photo in my last post already revealed a little what had happened in the Collin Caste: a real Korean feast.

What do you know about Korean food?
Chopsticks, okay. Very good. And what else? Rice, indeed. And fermented cabbage, perhaps.

People. Korean food is so much more than that. And to not just make you jealous, but also encourage you to make this yourself one day, I am gonna give you all the links to the recipes we have used for our feast. Because that’s how we roll – we don’t write our own recipes, we’re just really good at Googling.

It all started with the discovery of the ‘Korean pasal’ on New Road. Which means: Korean shop. And in this pasal we found a countainer with fermented soybean paste. A.k.a. our favorite side dish when we go out for dinner at the Korean place, in honor of some sort of anniversary or just if we feel like eating there – at least once a month, for sure.

Once we were the proud owners of this container, and even a package of gochujang, we started dreaming big. Cause how hard could it really be, to make Korean food yourself?
Not so hard at all, apparently.
Basically, you throw green onions and sesame seed in everything, and you’re halfway there.

Our starting point was my favorite dish: Jae Yook Bokum, but then with chicken. Which probably means it’s not called Jae Yook Bokum anymore then, but who cares, we were the cooks and this is my blog. We threw in the kimchi that our landlord had given us, but I guess you can even make it without. You can find the recipe here.

A Korean meal is no Korean meal without a load of side dishes. We made the following:

Earlier that week we had made kimchi, from radish. And though fermented sounds pretty weird, it is surprisingly good.
And people. Everything was so good!! Altogether it took just a little more time (sarcasm) than telling the waiter in the restaurant our order, but not many things can top a home made meal that you enjoy with some friends. It was a proper closure of a good year.

And the day after it was my birthday of course, so all the fun was not over yet. It was a beautiful day, which started with breakfast + cake in bed (not a bad idea, to marry a Swede!), gifts, Risk, home made cookies, home made applepie, more friends coming over, more gifts, a quiz for which even the family in the Netherlands had been contacted, a game in which my team completely lost, food from the neighbours a.k.a. the Chinese restaurant, phone calls from the Netherlands and Sweden – all in all enough to last for another year :)

DSCN1942

bean sprout salad

DSCN1943

pan fried potatoes

DSCN1944

kimchi

DSCN1945

spicy cucumber salad

DSCN1951

a man I love

DSCN1954the table all set

DSCN1941apple pie a la mama Mieneke :)

Nee, echt niet. Ik blog dan misschien wel met enige regelmaat over eten (al is die regelmaat de laatste paar maanden ver te zoeken), maar dat maakt het geen food blog. Ik schrijf namelijk niet mijn eigen recepten, ik maak geen fancy pancy Instagram foto’s van mijn creaties, en ik maak al helemaal geen spannende gerechten. Integendeel – wat je hier vindt is meer van het niveau Simpele Smoothie en Ijskoffie.

Maar. Ik denk dat ik jullie vandaag toch ga verrassen met een voor mijn doen culinair hoogstandje. De foto in mijn laatste post verraadde al een beetje wat er was voorgevallen in the Collin Castle: een heus Koreaans feestmaal.

Wat weet u van Koreaans eten?
Eetstokjes, okee. Heel goed. En verder? Rijst, inderdaad. En gefermenteerde kool, wellicht.

Mensen. Koreaans eten is zoveel meer dan dat. En om jullie niet alleen maar jaloers te maken, maar je te motiveren dit op een dag ook zelf te maken, ga ik jullie de links geven van alle recepten die we hebben gebruikt voor ons festijn. Want zo doen wij dat – we schrijven niet onze eigen recepten, we zijn gewoon heel goed in Googlen.

Het begon allemaal met de ontdekking van de ‘Korean pasal’ op New Road. Vrij vertaald: Koreaanse winkel. En in die pasal vonden wij een container met gefermenteerde sojabonen pasta. A.k.a. onze favoriete side dish als wij uit eten gaan bij de Koreaan, ter ere van een of ander jubileum of gewoon als we er zin in hebben – sowieso minstens een keer per maand.

Toen wij deze container eenmaal in ons bezit hadden, en ook een zakje met gochujang, lieten we onze fantasie de vrije loop. Want hoe moeilijk kan het zijn om Koreaans eten zelf te maken?
Helemaal niet moeilijk, zo bleek.
Het komt er eigenlijk op neer dat je overal lenteuitjes en sesamzaad doorheen gooit, dan kom je een heel eind.

Ons uitgangspunt was mijn favoriete gerecht: Jae Yook Bokum, maar dan met kip. Wat waarschijnlijk betekent dat het geen Jae Yook Bokum meer heet, maar who cares, wij kookten en deze blog is van mij. Dus.
We gooiden de kimchi er doorheen die we van de huisbaas hadden gekregen, maar je kan het ook zonder maken. Het recept vindt je hier.

Een Koreaanse maaltijd is geen Koreaanse maaltijd zonder een lading bijgerechten. Wij maakten de volgende:

Eerder die week hadden we al kimchi gemaakt, van radijs. En hoewel gefermenteerd vrij eng klinkt, is het toch verrassend lekker.
En mensen. Alles was zo lekker! Alles bij elkaar kostte het iets meer tijd dan een bestelling doorgeven aan de ober in het Koreaanse restaurant, maar er gaat toch weinig boven een zelfgemaakte maaltijd waar je samen met een paar vrienden van geniet. Het was een waardige afsluiting van een mooi levensjaar.

En de dag erna was het natuurlijk mijn verjaardag, dus de pret was nog niet over. Het was een mooie dag, die begon met ontbijt + cake op bed (trouwen met een Zweed was geen slecht idee, zo blijkt maar weer), cadeautjes, Risk, zelfgebakken koekjes, zelfgebakken appeltaart, nog meer vrienden op bezoek, nog meer cadeautjes, een quiz waarvoor zelfs de familie in Nederland voor was ingeschakeld, een spel waarbij mijn team jammerlijk verloor, eten van de buren a.k.a. het Chinese restaurant, telefoontjes vanuit Nederland en Zweden – genoeg om er weer een jaar tegenaan te kunnen :)

About these ads

4 thoughts on “This Is Not A Food Blog

  1. can i say that i’m super proud of you?? but you know what? your new blog decorations make it look like you’re gonna announce a baby soon or something. i mean, hey, that’s great and all, too, but you know what i mean? hahahahahaha

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s