Lessen in Nepal (1)

De bus.

De bus nemen in Nepal is geen voorspelbare zaak. Maar goed, dat geldt voor meer dingen in dit wonderbaarlijke land. Wanneer je een bepaalde bestemming voor ogen hebt, en een tijdstip dat je daar wil zijn, plan dan minstens een half uur extra in.

Je stapt de bus in (voorzichtig! je bent langer dan de gemiddelde Nepalees) en je zoekt een zitplaats. Dat is een stoel, of een ander soort oppervlak waar nog niemand zit. Niet te kritisch zijn.
Ja, je wordt aangestaard, en nee, dat is niet omdat er misschien nog tandpasta op je kin zit. Je bent blank, daarom.

Wanneer de bus gaat rijden – wacht. Reken er niet op dat je ergens een schema kan vinden met bustijden. Bustijden? De bus rijdt wanneer die vol is! En vol, dat is een relatief begrip. Een tipje van de sluier: wanneer jij denkt dat die vol is, kunnen er nog minstens 12 mensen bij.
Goed, de bus gaat rijden. Er komt een man op je af met een handvol geld. Het is de bedoeling dat je hem betaalt voor de busrit. Zorg dat je van te voren aan een local (of een ingeburgerde buitenlander) hebt gevraagd hoeveel je voor de rit zou moeten betalen. Want als jij 10 of 20 of 50 roepies geeft, doet hij waarschijnlijk net alsof dat de prijs is. Maar nee! Je hebt recht op je wisselgeld.

Omdat je niet bent gewend aan het Nepalese straatbeeld, is het lastig om je te orienteren. Misschien komt dat ook omdat je zicht wordt geblokkeerd door een nepleren handtas die bij elke bocht in je oog prikt, en de blote buik van de in een sari gewikkelde vrouw die nog nooit van een personal bubble heeft gehoord.
Hoe weet je dat je op de bestemming bent? Bij elke bus springt de conducteur eruit, met als missie de bus nog voller te krijgen. Zo lang hij (bijvoorbeeld) “BAGAR! BAGAR! BAGAR!” roept, weet je dat je nog niet in Bagar bent.
Oja: zo lang de bus niet vol is, zal hij ook niet wegrijden. Geduld is een schone zaak.

Je kan ook altijd aan een local vragen of je in ‘Bagar’ bent. De gemiddelde Nepalees is erg vriendelijk en behulpzaam (en ja, daar kan de gemiddelde Nederlander nog wat van leren)

Je stapt uit. Voorzichtig! Je gaat je hoofd vaker stoten dan je lief is.

Bestemming bereikt.

Advertisements

2 thoughts on “Lessen in Nepal (1)

  1. Dit is nou wat ik zo leuk vind aan blogs, de verhalen! net of ik er zelf een beetje bij ben.
    ik kijk dus uit naar hoofdstuk2;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s