3 gouden regels

Een taal leren is niet altijd makkelijk, leuk, spannend of interessant.

Soms wordt je uitgelachen als je iets in Nepali probeert te zeggen. En nee, niet alleen door volslagen onbekenden in de bus.

Het is behoorlijk frustrerend als je lerares vier keer ‘da’ zegt, en het volgens haar 4 verschillende klanken zijn – maar jouw Nederlandse oren horen geen verschil.

En wat doe je als je de grootste moeite doet om te begrijpen wat iemand je wil vertellen, en je komt geen stap verder omdat jouw Nepali niet toereikend is, maar zijn of haar Engels ook niet?

Maar dat is niet het hele verhaal.

Want je hebt ontdekt dat je momo’s kan bestellen, en een kop chiyaa, en kan vragen hoeveel het bij elkaar kost.

Je begint gesprekken te voeren met Nepali’s die geen woord Engels spreken.

Je begrijpt delen van gesprekken die je in de bus hoort.

Je lerares is zo enthousiast over de 10 zinnen die je hebt gemaakt, dat ze ze voor een week op het whiteboard laat staan.

Om de moed erin te houden voor de mindere dagen, volgen hier een paar wijze levenslessen van Ruth, wat betreft het leren van een nieuwe taal.

Want er zijn momenten dat je het wil opgeven.

Newsflash: taal leren is nooit ‘klaar’. Behalve het feit dat je heel wat jaren nodig hebt om het vocabulaire van een gemiddelde Nepali (/willekeurige andere nationalieit) in je op te nemen, een taal ontwikkelt zich continue. En dan hebben we het nog niet over de dialecten.

Drie gouden regels (die misschien over een week weer veranderd kunnen zijn – maar in elk geval de drie gouden regels van dit moment)

I Won’t Quit – mentality
Hou die mentaliteit vast, no matter what. Ook al wil alles in je het tegenovergestelde. Want alleen met een I Won’t Quit mentality kom je ergens!

Be Bold
Praat Nepali met elke Nepalees die je tegenkomt, en desnoods ook met Amerikanen, Zuid Afrikanen en Noren. Natuurlijk gebruik je de verkeerde grammatica en natuurlijk vraag je een keer de verkoper om een bril ‘omdat het regent’ (en ja, dit is echt gebeurd) maar het geeft anderen de gelegenheid je te corrigeren en het is DE manier om te testen wat er al in je hoofd zit.

Be Positive
Als er om je wordt gelachen, lach dan vrolijk mee. Fouten maken we allemaal.
En om een bril vragen als je een paraplu nodig hebt – als je uiteindelijk de winkel hebt verlaten met een paraplu, dan is het toch gelukt? Niks aan de hand!


And God is able to make all grace abound toward you; that ye, always having all sufficiency in all things, may abound to every good work.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s