Pancakes In Nepal

Sunday afternoon I got a phone call from Sunil. And when I get a phone call from Sunil, I know what time it is. I got mail!

Sunil faithfully picks up our mail every week, and I am known for getting a lot of mail. A lot. The most of everyone else here. Thank you, thank you. Everyone is jealous of my family and friends ;)

In the Poulton Crib, a.k.a. my house, I’m the pancake baker. Cause I make delicious thin Dutch pancakes, and not those American dough balls. I make them using the never failing 112 recipe: 1 egg, 1 cup flour, 2 cups milk.

But it’s time for a wind of change in the pancake department! Sister Ellen sent me an awesome gift: a pancake recipe book. And I had to inaugurate it.

Here’s a rule for cooking and baking in Nepal (or any less-developed country, a.k.a. country-with-no-Walmart, for that matter):  if an ingredient is not available, it doesn’t mean you can’t do it.

I decided to start off easy, with a cheese-and-tomate pancake. Gouda cheese is kinda hard to find in this part of the world. But I had a big piece of ‘pizza cheese’ in the fridge and I could use that too. Spring onions? An onion is an onion. A regular onion works, too. And I didn’t have real milk, so I solved this with using milk powder and water.
I found some more spices in the cupboard (paprika powder, Italian herbs, and some indefinable jars that just smelled good) and just threw it all in.

And it was delicious!

I’m home alone for 2 weeks, but that doesn’t mean I can’t eat good food. That’s another rule. Sometimes people don’t like to cook just for themselves, but if you realize what a good impact good food has on your mood, you’ll get over that.

I also made some ‘cucumber a la mama’ as a side dish.

PANCAKES WITH TOMATO AND CHEESE

2 cups flour, salt, 2 eggs, 1 cup of milk, 2 tomatoes, 2 spring onions, freshly ground pepper, oil to bake, 50 gr grated Gouda cheese

Mix the flour, eggs and salt in a bowl. Add milk and let the batter sit for about 30 minutes, cover the bowl. Parboil the tomatoes, and remove the skin. Cut them in small cubes. Cut the spring onion in small rings.
Heat the oil, and scoop batter in the frying pan.  Sprinkle tomato, spring onion, salt and pepper over the pancake and bake it, while covered, on both sides for about 3 minutes.

Cover with cheese and serve.

CUCUMBER A LA MAMA

Peel and grate a cucumber.
Add olive oil, vinegar, pepper and salt.

————————————————————

one of the many reasons why my sister is so awesome

————————————————————

Zondagmiddag ging de telefoon. Het was Sunil, en als Sunil belt, dan weet ik wel hoe laat het is. Er is post!

Sunil haalt elke week trouw de post voor ons op, en inmiddels sta ik erom bekend dat ik veel post krijg. Heel veel. Het meeste van allemaal. Dank u, dank u. Iedereen is jaloers op mijn familie en vrienden ;)

In de Poulton Crib, a.k.a. mijn huis, ben ik de pannenkoekenbakker. Ik maak namelijk heerlijke dunne Hollandse pannenkoeken, en niet van die Amerikaanse deegballen. Ik maak ze volgens het nimmer falende 112 recept: 1 ei, 1 kopje bloem, 2 kopjes melk.

Maar er gaat variatie komen in de afdeling pannenkoeken! Zus Ellen stuurde namelijk een geweldig cadeau op: een pannenkoekenreceptenboekje. En die moest worden ingewijd.

Hier is een regel voor koken en bakken in Nepal (of elk ander minder-ontwikkeld-land, a.k.a. land-zonder-Albert-Heijn): als een ingredient niet beschikbaar is, betekent dat niet dat je het niet kan maken.

Ik besloot eenvoudig te beginnen, met een tomaat-en-kaas pannenkoek. Belegen Goudse kaas, daar is lastig aan te komen in deze hoek van de wereld, maar ik had nog een rol ‘pizza kaas’ in de koelkast (fyi: kaas is een ruim begrip hier) en daar kan dat ook mee. Lente uitjes? Ui is ui. Een gewone ui kan ook. En echte melk had ik even niet, dus dat werd met melkpoeder en water opgelost (opgelost! haha! woordgrapje).
Ik vond nog wat meer kruiden in de kast (paprikapoeder, Italiaanse kruidenmix, en nog wat ondefinieerbare potjes wat wel lekker rook) en gooide dat er ook maar bij.

En lekker dat het was!

Ik ben 2 weken alleen thuis, maar dat betekent niet dat je niet lekker kan eten. Dat is ook een regel. Soms vinden mensen het niet leuk om alleen voor zichzelf te koken, maar als je je bedenkt wat voor goede invloed lekker eten heeft op je humeur, dan kom je daar ook wel overheen.

Om de schijf van vijf vol te maken, maakte ik er ook nog even ‘komkommer a la mama’ bij.

PANNENKOEKEN MET TOMAAT EN KAAS

100 gram bloem, zout, 2 eieren, 2 dl melk, 2 stevige tomaten, 2 lente-uitjes, versgemalen peper, olie voor het bakken, 50 g geraspte belegen Goudse kaas

Meng in een kom de bloem, eieren en het zout. Roer de melk erdoor en laat het beslag afgedekt 30 minuten op kamertemperatuur staan. Blancheer en ontvel intussen de tomaten. Verwijder de steelaanzet en snijd het vruchtvlees in blokjes. Maak de lente-uitjes schoon en snijd ze, inclusief het malse groen, in dunne ringen.
Verhit de olie in een grote pan met antiaanbaklaag en schep 1 soeplepel beslag erin. Bestrooi de pannenkoek met de tomaat, lente-ui en zout en peper, en bak hem afgedekt op matig tot laag vuur circa 3 minuten aan elke zijde. Bestrooi de pannenkoek met kaas en serveer.

KOMKOMMER A LA MAMA

Schil en rasp een komkommer.
Doe er olijfolie, azijn, peper en zout doorheen.

One thought on “Pancakes In Nepal

  1. Dat pannenkoekenboekje is echt geniaal, ik ken hem! Weet je wat ook geweldig is met pannenkoeken? Een appel er door heen raspen, beetje kaneel erbij, als je hebt: rozijnen. Heer. Luk. Ik heb een keer een banaan door pannenkoekbeslag geblenderd. Not my cup of tea maar bij een overschot aan bananen zeker proberen.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s