Waarom Moeders Druk Zijn

Lang voordat ik een kind kreeg, zelfs lang voordat ik zwanger was had ik al een aardig beeld van hoe het is om moeder te zijn. Gebaseerd op blogs, Facebookberichten en verhalen van ervaringsdeskundigen was ik helemaal op de hoogte: moeders zijn druk.

Te druk om te douchen, te druk om te eten, te druk om te poepen. Ze zijn dag in dag uit en nacht in nacht uit bezig met andere dingen dan hun lichamelijke verzorging en andere noodzakelijke dingen in het leven.

Nu ik dan zelf ook moeder ben (ieks! dat klinkt gek) ben ik erachter dat ik gelijk had, maar er ook heel erg naast zat. Ik dacht namelijk dat al die moeders druk waren met luiers verschonen, babyprakjes maken, beddengoed verschonen en dat kind in leven houden.

Maar nee. Dat is bijzaak.

Ze zitten de hele dag te googlen. Of ze zitten de hele dag het Babyevangelie Volgens Henzelf te verkondigen op diverse fora en facebookgroepen.

Dacht ik vroeger dat voor een baby zorgen redelijk fool proof was (op tijd voeren, verschonen en laten slapen – klaar), nu weet ik beter: er zijn honderden, wat zeg ik, duizenden zaken rondom die baby waar je a) niks over weet, b) waarvan je niet eens wist dat het een issue was, en c) waar iedereen een andere mening over heeft.

Borstvoeding of kunstvoeding, draagzak of draagdoek of kinderwagen, met bijvoeden beginnen na 4 maanden of na 6 maanden, Rapley of puree, cosleeping of alleen slapen, laten huilen of niet – er ging een wereld voor me open. En in die wereld zijn een heleboel moeders te vinden die precies weten hoe het moet.

Met kunstvoeding vernachel je de kwetsbare darmpjes van je baby, als je eenmaal met een fles begint kun je ‘live’ borstvoeding wel gedag zeggen, met een kinderwagen gaat het helemaal mis met het hechtingspoces, aan gepureerd eten valt niks te ontdekken, met Rapley krijgt je kind niet genoeg binnen en ben je de hele dag aan het schoonmaken, je kind moet niet wennen aan vlak bij jou slapen, je kind is eenzaam in z’n eigen kamer, je mist alle hongersignalen als je kind alleen slaapt, je kunt nooit meer doorslapen als je aan cosleeping doet, als je voor 6 maanden bijvoeding geeft krijgt je kind geheid darmklachten, als je te lang wacht met bijvoeding leert je kind nooit gevarieerd eten, in het openbaar voeden is NOT DONE, in het openbaar voeden is het RECHT VAN MOEDER EN KIND.

En terwijl ik me door deze zee van vraagstukken navigeerde, zo rond de tijd dat ik aan het leren was wat Rapley precies is, vroeg ik me ineens af: Ruth. Ben jij er zo een?

Ik heb een draagzak.
L slaapt naast me (ja nee maar niet IN ons bed hoor stel je voor rustig aan iedereen niet in paniek raken het is allemaal veilig!!1!).
De Rapley methode lijkt me wel wat.
Ik doe aan borstvoeding, op verzoek nog wel, en ben voorlopig niet van plan daar mee op te houden.

Ben ik er ‘zo een’?

Ben ik een hippiemoeder?

Maar nee.

Ik ben geen ‘hippiemoeder’.

Ik ben een ‘moeder die doet wat werkt voor ons en voor de baby’ (iets minder pakkende term, I know).
Want dat is toevallig een draagzak. (wat het echt af zou maken is als ik ook nog eens 4 verschillende doeken zou hebben liggen thuis, waar je jezelf inwikkelt en vervolgens met een zeemansknoop vastmaakt. No thanks).
En dat is cosleeping (hoewel ik voor L’s geboorte ook dacht dat een baby na een maand of wat naar z’n eigen kamer hoort te gaan, zou ik nu niet meer weten waarom dat nodig zou zijn. Zij slaapt goed, wij slapen goed (okee, Jacob met oordoppen) en als ze honger heeft hoef ik mijn warme bed niet uit. Dat is een win-win-winsituatie, zoals we dat hier noemen).
En misschien is dat Rapley. Want dat lijkt me gewoon superhandig, kind eet wat wij eten, klaar. Het is al ingewikkeld genoeg allemaal. Heb ik net de borstvoeding onder de knie, komt het cb aanzetten met een folder over wanneer baby wat mag eten omdat het langzamerhand tijd wordt om daaraan te gaan denken. Gedoe. Maar als ze dat hele Rapley gebeuren niet snapt, of als ze het liefst gepureerde wortel van een lepeltje eet, of als ik het constante schoonmaken niet meer relaxed vind, dan halen we gewoon de blender tevoorschijn en klaar.

En als iedereen dat nou zou doen he. Lekker doen wat jij vind dat goed is en wat werkt voor jou en de baby.  Zolang die baby daarnaast maar een hoop liefde krijgt kan er niet ontzettend veel mis gaan :-)

(en dan hebben al die moeders ook weer tijd voor dingen zoals, ik noem maar wat, douchen. En poepen.)

Advertisements

4 thoughts on “Waarom Moeders Druk Zijn

  1. Mooi gesproken! Zoals een vriendin van mij zegt als ze iets over haar kiddo’s op FB zet waar mensen iets of heel veel van vinden: happy parenting, y’all.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s